Téli vendégeink

 

Megint közeleg a tél, itt a hideg idő. Lassan újra előkerülnek a madáretetők. A madarak etetését már az ősz beköszöntével megkezdhetjük. Ilyenkor még elég néhány marék magot kiszórni, a fagyok beköszöntével azonban már folyamatosan biztosítanunk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot.

Nem szabad elfelejtünk, hogy ha egyszer elkezdtük a madarak etetését, azt folytatnunk kell a téli hónapok végéig! Különben rosszabbat teszünk, mintha el sem kezdtük volna. A madarak ugyanis rászoknak a kényelmes élelemforrásra, és máshol már nem is keresgélnek. Ha nem tudnak a rövid nappalok alatt megfelelő mennyiségű élelmet magukhoz venni, éjszaka akár el is pusztulhatnak. Ha az etetés mellett döntünk, arra a legalkalmasabb a fekete héjú, nem sózott, nem pirított, napraforgómag. Ehhez lehet még apró szemű magvakat, pl. muhart, kölest, és aprított dióbelet is keverni. Ha nem akarunk a kevergetéssel bajlódni, készen kapható pinty-, és hullámos papagáj eleségeket is vásárolhatunk. Ezek mellett fontos téli etetőanyag az állati eredetű zsiradék: a nem sós szalonna vagy faggyú, vagy a szintén készen kapható ún. cinkegolyó. Ha ez épp nincs otthon, helyettesíthetjük vajjal, hájjal. Felszúrhatunk az ágvégekre almát vagy egyéb gyümölcsöket is, vagy hagyhatunk néhány szemet a fán. Ezekkel a lágyevő, rovarevő madaraknak kedveskedhetünk. Ezeken kívül adhatunk még a madaraknak főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldséget. Ezeket főleg a rigók és rovarevők fogyasztják.

Amit viszont tilos: soha ne adjunk kenyeret, morzsát, mert ezek erjedésnek indulva súlyos betegségekhez, akár elhulláshoz is vezethetnek.

Egy forgalmas madáretető nem csak nekünk, és a gyerekeknek izgalmas, hanem a macskák, illetve egyéb ragadozók számára is igen vonzó. Ezért az etetők elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy az a macskák számára ne legyen elérhető! Felfüggeszthetünk a fára saját készítésű, műanyaghálóból, műanyag flakonokból, lopótökből, kókuszdióból, stb… készített etetőket, vagy választhatunk a rengeteg készen kapható közül is. Vannak azonban olyan fajok is, mint például a rigó, vagy a vörösbegy, amelyek szívesebben táplálkoznak a földről. Nekik lehetőleg olyan helyre szórjuk az eleséget, ahol elegendő nyílt tér van, hogy legyen idejük észrevenni a közeledő ellenséget.

(Forrás, valamint bővebb információ található a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján: www.mme.hu)

 

#fekete héjú napraforgómag, #muhar, #köles, #aprított dióbél, #pinty-, és hullámos papagáj eleség, #nem sós szalonna vagy faggyú, #cinkegolyó, #háj, 

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Életmód
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .