A kutyák elhízásáról…

kutyák elhízásáról

 Sajnos az utóbbi időben a háziállatok – úgy a kutyák, mint a macskák – körében is egyre nő a túlsúlyos, ill. elhízott egyedek száma. Egyre gyakrabban esik szó a kutyák elhízásáról, ami rontja az állatok életminőségét, valamint oka és következménye is lehet egyes betegségnek, és rövidítheti élettartamukat.

Mi az elhízás leggyakoribb oka?

Leggyakrabban azonban nem betegségek állnak a túlsúly hátterében, hanem a szükségesnél nagyobb kalória bevitel, és a mozgáshiány.  Hajlamosító tényező lehet egy-egy fajtajelleg (pl. cocker spániel, labrador, tacskó, beagle), az ivartalanítás, a nem (általában szukáknál gyakoribb), valamint a lakásban tartott életmód. Azonban ezek közül önmagában egyetlen egy sem okolható a kutya alakjáért! A leggyakoribb ok maga a tulajdonos, azaz mi magunk! A mozgásszegény életmód, a nassolás-nassoltatás, a maradékok napközbeni etetése az állattal. Számtalanszor hallja az ember, hogy „de hát az én kutyám csak pár szem száraztápot kap, mégis hízik”! De ha összeszámolnánk a napközben lehulló falatkákat, észrevennénk, hogy abból akár egy egész napi adag is összejöhet! Különösen kistestű kutyáknál veszélyes ez, hisz egy-egy jutalomfalat, egy karika virsli, egy falat sajt, arányaiban nekik sokkal nagyobb mennyiség, mintha mi bekapunk egy-egy falatot.

Honnan tudom, hogy elhízott a kutyám?

Őnáluk ez nem határozható meg olyan egyszerűen, mondjuk egy marmagassághoz tartozó súllyal. A kondíció megállapításához több szempontot is figyelembe kell venni:

        a bordák tapinthatóságának mértékét, ha végighúzzuk kezünket a mellkas felett

        felülről nézve látható-e a kutya dereka, horpasza

        oldalnézetből látható-e a kutya dereka, hasa mennyire felhúzott, vagy lecsüngő

        farktő körüli csontok tapinthatósága, zsírral való fedettsége

Ezen szempontok alapján a kutyák 5 csoportba sorolhatók: nagyon sovány – sovány – ideális kondíciójú – túlsúlyos – kórosan elhízott.

Ennek megítélését érdemes kívülállóra, esetleg szakemberre bízni, hisz a tulajdonos mindig kicsit elfogult saját kedvencével kapcsolatban!

Milyen következményei lehetnek az elhízásnak?

A túlsúlyos, ill. elhízott kutyák mozgáskedve csökken, nehezebben is mozognak, lépcsőznek, sokkal hamarabb fáradnak ki, kezdenek el lihegni, mint megfelelő kondícióban lévő társaik. Az elhízás fokozottan terheli az ízületeket, a gerincet, a szívet és a vérkeringés szerveit, a légzőszerveket, valamint hajlamosít a cukorbetegségre is. Nem beszélve az elhízott állatok nagyobb altatási kockázatáról!

Mit tehetünk, ha kutyánk túlsúlyos, vagy elhízott?

Ebben az esetben fokozottan érvényes, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint utána orvosolni! Ha azonban már az állat túllépte az ideális kondíciót, valamit tenni kell!  Kisebb fokú túlsúly esetében elegendő lehet a gazdi, ill. a család szemléletváltása. A mozgás növelése (ami gyakran nekünk magunknak sem árt meg), és az elfogyasztott táplálékmennyiség kontrollálása, ill. csökkentése. Sokszor, ha a család összeadja, hogy mindenki „csak” mennyit adott napközben a kutyának, már meg is van a túlsúly oka. Tehát a mozgás mennyiségének növelése mellett mindenképp szüntessük meg a „nasikat”! Nagyobb fokú túlsúly esetére, mikor mindez már nem elegendő, már nagyon sokféle diétás gyógytáp van forgalomban, amelyek megfelelő összetételük révén alkalmasak a fogyasztásra, mindamellett, hogy az állat számára biztosítják a létfontosságú tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Mivel a kórós elhízás hátterében, mint már az elején említettük, állhatnak bizonyos betegségek is (pl. pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, mellékvesekéreg túlműködés), egy drasztikus fogyókúrába kezdés előtt mindenképp szükséges konzultálni állatorvossal, hogy ezeket a lehetőségeket kizárhassuk, ill. fennállásuk esetén gyógykezelhessük!

 

A bejegyzés kategóriája: Életmód
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.