H, K, Cs: 17:00-19:00 Sz: 9:00-11:00

2339 Majosháza, Széchenyi sétány 216.

Tudás és törődés

Ahol az odafigyelés és a szeretet
találkozik a szakértelemmel.

Téli hideg

A hideg idő – bár mostanában egyre rövidül ez az időszak – megviseli a kertben tartott állatainkat. Figyelnünk kell rájuk, hogy ők is egészségesen átvészeljék ezt az időszakot.

Amelyik állat kint tölti a telet, mindenképp rendelkezzen egy megfelelő házzal, ahova a téli hideg időben, a szél és a csapadék ellen menekülhet.

Milyen legyen a kutyaház?

Mindenképp hőszigetelt! Így az állat saját teste melegével be tudja „fűteni” magának a téli hideg időben. Az ajtaja akkora legyen, amin az állat, magát esetleg kicsit lehúzva, befér. De semmiképp ne legyen a ház teljes szélességében, mert akkor nem véd megfelelően a hideg és a szél ellen! Célszerű a bejáratot nem középre, hanem szélre illeszteni, szintén amiatt, hogy az állat jobban el tudjon bújni a szél és a hideg elől. Ha nem tépi le, a bejáratra szereljünk valami „ajtót” pl. pokrócból vagy rongyból. Ha a ház teteje és az oldalai egy kicsit túlnyúlnak a bejáraton, az plusz szélfogóként szolgál. A ház belseje akkora legyen, amiben az állat kényelmesen, felállva, meg tud fordulni. De sokkal nagyobb se legyen, mert akkor megint csak nem tudja kellően bemelegíteni magának. Ha már megvan a megfelelő ház, akkor azt jó bőven béleljük ki rongyokkal, pokrócokkal, vagy szalmával, amibe az állat be tudja vackolni magát. A kutyaházat olyan helyre tegyük, ahonnan az állat jól belátja a kertet, a bejárat körüli részt, mert ha nem így helyezzük el, jó eséllyel nem is fogja használni azt.

Különösen jó szolgálatot tehet téli hideg időben egy kutya-/ ill. macskaajtó, melynek segítségével megnyílhat kedvencünk számára egy melegebb helyiség (pl. kazán, garázs, pince, …) anélkül, hogy azt állandóan nyitva kéne tartanunk.

Ivóvíz

A fagyok, a téli hideg beálltával fokozottan figyeljünk oda az állatok vizére! Naponta többször is ellenőrizzük és cseréljük, hogy fogyasztható állapotban legyen. Ha van olyan helyiség, ahova az állat be tud menni, és kicsit melegebb van benne, célszerű a vizes tálat is oda áthelyezni.

Táplálék

A téli hideg időt kint töltő állatok táplálékának energiatartalmát növelhetjük, kondíciójukat kicsit növelhetjük. Persze ügyelve arra, hogy ne hizlaljuk el őket! A száraztápot fogyasztóknak is jól eshet, ha eledelüket valami kis meleg folyadékkal leöntjük, vagy ha úgy nem szeretik, akkor kínálunk nekik mellé. Különösen, ha napközben nem vagyunk otthon, és nem tudjuk folyamatosan biztosítani számukra az ivóvizet.

A téli hónapokban se feledkezzünk meg a mozgásról! Különösen, ha a hideg miatt kedvencünk több időt tölt a házában vagy a szobában pihenve. Gyakori téli probléma azonban a só okozta kimaródás a talpakon. Ha olyan helyen járunk sétálni, ahol sózzák az utakat, akkor séta után mindenképp tisztítsuk le az állat lábát, hogy megelőzzük a gondokat.

A téli ünnepek tartogatta veszélyekről már írtunk, azért röviden, néhány szóban mégis tennénk róluk említést. Ügyeljünk rá, hogy az ünnepi menüből, és az édességekből mit és mennyit juttatunk az asztal alá! Nehogy pont jó szándékból okozzunk kedvencünknek gyomorrontást, gyomormegterhelést, bélgyulladást, esetleg szorulást. Időben gondoljunk a szilveszteri durrogtatásokra is, és ha tudjuk, hogy kutyánk fél tőle, nyugodtan kérjünk tanácsot, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, amivel számára elviselhetőbbé tehetjük, illetve megakadályozhatjuk, hogy esetleg ijedtében szélnek eredjen.