H, K, Cs: 17:00-19:00 Sz: 9:00-11:00

2339 Majosháza, Széchenyi sétány 216.

Tudás és törődés

Ahol az odafigyelés és a szeretet
találkozik a szakértelemmel.

Kutyát szeretnénk!

A kutyatartás sok felelősséget kíván. De ha meghoztuk a döntést, hogy kisállatot szeretnénk, akkor érdemes végiggondolni, hogy a különböző fajta kutyák milyen közegben érzik jól magukat,, milyen mozgásigénnyel rendelkeznek, stb.

Fontos kérdés, hogy milyen fajta legyen?

Őszintén gondolják végig hol élnek, és mit várnak el a kutyától. Házőrző lesz? Vannak gyerekek? Kinn lesz a helye? Vagy csak a lakásban? Mennyi időt tudnak majd rászánni? Ha keveset, mi lesz az állat dolga napközben, amíg nincs otthon senki? Legyenek őszinték magukkal, hogy öröm, és ne csalódás forrása legyen a kutyatartás.

Ha nem ragaszkodnak fajtatiszta kutyához, de kölyköt szeretnének, akkor érdemes körülnézni a menhelyen, sok kölyökállat is vár befogadóra! Fajtatiszta társaiknak jó esélyük van gondos gazdira, adjon egy esélyt a keverékeknek is! A menhelyi gondozók tanácsot tudnak adni a választásban. És ugyanolyan kedvesek, okosak, jó társak lesznek ők is egy jó tulajdonos mellett.

Ha kiválasztottuk a tenyésztőt és az almot, ne elsőre válasszunk kutyust, érdemes a kölyköket többször meglátogatni és megfigyelni. Ha választottunk, 8-9 hetesen érdemes elhoznunk. Kérjük el az oltási könyvét, kérdezzük meg van-e valami fontos tudnivaló róla (korábbi betegség, oltási reakció, stb.), esetleg kérjünk kölcsön egy ottani rongydarabot vagy játékot, hogy átsegítse a kölyköt az első napok nehézségein egy otthoni illatú tárgy.

Fontos megkérdezni milyen eleséget kapott addig, hogy az első pár napban mi is ugyanazt tudjuk adni. Ha hirtelen váltunk eleséget, egész biztosan hasmenés lesz a vége. 3-4 nap alatt fokozatosan válthatunk majd másik tápra.
Legalább 2-3 nap, míg az éjszakai sírdogálást, nyöszörgést abbahagyja. Legyünk vele türelmesek, hisz nem érti szegény hol az anyja, az alomtársak… Ebben az időszakban semmiképpen nem érdemes oltani, leghamarabb hazahozatal után 3 nappal.
Nem szabad a kölyköket közterületen letenni a második kombinált oltás utáni 7-10. napig. Utcai cipőnkkel se hagyjuk játszani, ne nyalogassa azt, mivel mi magunk, a cipőnk talpán vihetünk be a kölykökre veszélyes kórokozókat. Zárt magánterületen, ahol csak ismert, oltott és egészséges állatok mozognak, természetesen el lehet engedni, sőt, a korai szocializációhoz a más kutyákkal való kapcsolat igen fontos.

A nevelésben az első naptól legyünk következetesek, pl. ha valahová később nem szabad bemenni, az a szoktatás elejétől legyen tilos. A szilárd szabályok biztonságot adnak. És mindenben a sok pozitív megerősítés!