H, K, Cs: 17:00-19:00 Sz: 9:00-11:00

2339 Majosháza, Széchenyi sétány 216.

Tudás és törődés

Ahol az odafigyelés és a szeretet
találkozik a szakértelemmel.

A kutyák elhízása

Sajnos az utóbbi időben kedvenceink – úgy a kutyák, mint a macskák – körében is egyre nő a túlsúlyos, ill. elhízott, kövér egyedek száma. Az elhízás rontja az állatok életminőségét, és rövidítheti élettartamukat. Az elhízás oka és következménye is lehet egyes betegségeknek.

Sajnos az utóbbi időben kedvenceink – úgy a kutyák, mint a macskák – körében is egyre nő a túlsúlyos, ill. elhízott, kövér egyedek száma. Az elhízás rontja az állatok életminőségét, és rövidítheti élettartamukat. Az elhízás oka és következménye is lehet egyes betegségeknek.

Mi az elhízás leggyakoribb oka?

Leggyakrabban azonban nem betegségek állnak a túlsúly hátterében, hanem a szükségesnél nagyobb kalória bevitel, és a mozgáshiány. Hajlamosító tényező lehet egy-egy fajtajelleg (pl. cocker spániel, labrador, tacskó, beagle), az ivartalanítás, a nem (általában szukáknál gyakoribb), valamint a lakásban tartott életmód. Azonban ezek közül önmagában egyetlen egy sem okolható a kutya alakjáért! A leggyakoribb ok maga a tulajdonos, azaz mi magunk! A mozgásszegény életmód, a nassolás-nassoltatás, a maradékok napközbeni etetése az állattal. Számtalanszor hallja az ember, hogy „de hát az én kutyám csak pár szem száraztápot kap, mégis hízik”! Ha összeszámolnánk a napközben lehulló falatkákat, észrevennénk, hogy abból akár egy egész napi adag is összejöhet! Különösen kistestű kutyáknál veszélyes ez, hisz egy-egy jutalomfalat, egy karika virsli, egy falat sajt, arányaiban nekik sokkal nagyobb mennyiség, mintha mi bekapunk egy-egy falatot.

Honnan tudom, hogy elhízott a kutyám?

Őnáluk ez nem határozható meg olyan egyszerűen, mondjuk egy marmagassághoz tartozó súllyal. A kondíció megállapításához több szempontot is figyelembe kell venni:

  • a bordák tapinthatóságának mértékét, ha végighúzzuk kezünket a mellkas felett
  • felülről nézve látható-e a kutya dereka, horpasza
  • oldalnézetből látható-e a kutya dereka, hasa mennyire felhúzott, vagy lecsüngő
  • farktő körüli csontok tapinthatósága, zsírral való fedettsége

Ezen szempontok alapján a kutyák 5 csoportba sorolhatók: nagyon sovány – sovány – ideális kondíciójú – túlsúlyos – kórosan elhízott.
Ennek megítélését érdemes kívülállóra, esetleg szakemberre bízni, hisz a tulajdonos mindig kicsit elfogult saját kedvencével kapcsolatban!

Milyen következményei lehetnek az elhízásnak?

A túlsúlyos, ill. elhízott kutyák mozgáskedve csökken, nehezebben is mozognak, lépcsőznek, sokkal hamarabb fáradnak ki, kezdenek el lihegni, mint megfelelő kondícióban lévő társaik. Az elhízás fokozottan terheli az ízületeket, a gerincet, a szívet és a vérkeringés szerveit, a légzőszerveket, valamint hajlamosít a cukorbetegségre is. Nem beszélve az elhízott állatok nagyobb altatási kockázatáról!

Mit tehetünk, ha kutyánk túlsúlyos, vagy elhízott?

Ebben az esetben fokozottan érvényes, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint utána orvosolni! Ha azonban már az állat túllépte az ideális kondíciót, valamit tenni kell! Kisebb fokú túlsúly esetében elegendő lehet a gazdi, ill. a család szemléletváltása. A mozgás növelése (ami gyakran nekünk magunknak sem árt meg), és az elfogyasztott táplálékmennyiség kontrollálása, ill. csökkentése. Sokszor, ha a család összeadja, hogy mindenki „csak” mennyit adott napközben a kutyának, már meg is van a túlsúly oka. Tehát a mozgás mennyiségének növelése mellett mindenképp szüntessük meg a „nasikat”! Nagyobb fokú túlsúly esetére, mikor mindez már nem elegendő, már nagyon sokféle diétás gyógytáp van forgalomban, amelyek megfelelő összetételük révén alkalmasak a fogyasztásra, mindamellett, hogy az állat számára biztosítják a létfontosságú tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Mivel a kórós elhízás hátterében – mint már az elején említettük-, állhatnak bizonyos betegségek is (pl. pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, mellékvesekéreg túlműködés), egy drasztikus fogyókúrába kezdés előtt mindenképp szükséges konzultálni állatorvossal, hogy ezeket a lehetőségeket kizárhassuk, ill. fennállásuk esetén gyógykezelhessük!