A nyár veszélyei – hőguta

a nyár veszélyei Hőguta

A nyár veszélyei közül a hőség mindenkit megvisel, embert, állatot egyaránt. Minden évben írunk róla, és a rádióban is már folyamatosan említik, de úgy gondolom, inkább többször hívjuk fel rá a figyelmet, minthogy olyan dolog miatt adódjon nagyobb gond, amit kis odafigyeléssel elkerülhetünk!

A kutyák és a macskák az emberrel ellentétben bőrükön keresztül csak igen csekély mértékben képesek hőt leadni.  A meleg ellen ők lihegéssel próbálnak védekezni. Ha tartós a meleg, vagy magas a páratartalom, a hőszabályzó mechanizmusuk csődöt mondhat. Ilyenkor a testhőmérsékletük igen magasra, akár 43 ⁰C-ra is felemelkedhet, hőguta alakul ki. Ez az extrém magas testhőmérséklet már szervi károsodásokat is okozhat, tehát érdemes figyelni erre a veszélyre.

Mire figyeljünk oda, hogy a hőguta kialakulását elkerüljük?

  • soha ne hagyjunk állatot meleg légtérben – pl. gépkocsiban- bezárva!
  • biztosítsunk számukra megfelelő árnyékot egész nap, bármilyen napállás idejére!
  • mindig álljon rendelkezésükre elegendő friss ivóvíz!
  • biztosítsuk a szőrzet megfelelő szellőzését (fésüléssel, nyírással)!
  • ne végezzünk velük tartósan munkát tűző napon (vadászat, kiképzés, futtatás, sétáltatás)!
  • az idős, beteg állatokra fokozattan figyeljünk oda!

a nyár veszélyei

Ha mégis bekövetkezett a baj!

Az állatok ilyenkor kezdetben egyre erőteljesebben lihegnek, majd levertté válnak, figyelmük tompul, testhőmérsékletük emelkedik. Súlyosabb esetekben sokkos állapotba kerülnek, görcsök jelentkezhetnek, és komatózus állapot alakulhat ki. Ezek hátterében a megemelkedett testhőmérséklet okozta agyödéma áll, mely hosszabb ideje fennálló esetekben visszafordíthatatlan agykárosodáshoz és az állat elhullásához vezet.

Mit tegyünk?

Fontos, hogy minél előbb elkezdjük az állat testhőmérsékletének normalizálását! Enyhébb esetekben hűvös, szellős helyen való pihentetés, itatás, hidegvizes törülközővel való borogatás, permetezés segíthet. Súlyosabb esetekben állatorvosi segítségre van szükség, hogy az állat életét megmenthessük! Addig is azonban, míg elérünk az orvoshoz, mindenképp kezdjük meg az állat testhőmérsékletének – az előbb felsorolt lehetőségekkel való – csökkentését! Semmiképp ne locsoljuk hideg vízzel!

A hirtelen hideg víz a bőrerek összehúzódását okozza, ami tovább csökkenti a hőleadást!

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Életmód
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.